Baarmoederverzakking operatie

Behandeling verzakking baarmoeder


De behandeling verzakking baarmoeder is sterk afhankelijk van de ernst van de verzakking, leeftijd, gezondheid en persoonlijke voorkeur. Bijzonder lichte vormen van baarmoederverzakking die geen klachten geven, hoeven niet perse behandeld te worden.

Bekkenbodemtherapie

Lichte verzakkingen die wel klachten veroorzaken, kunnen goed behandeld worden.
Vaak zal de eerste stap een verwijzing naar een fysiotherapeut zijn. De fysiotherapeut zal vervolgens een bekkenbodemtherapie opstarten. Bij zestig procent van de vrouwen zullen de klachten na de bekkenbodemtherapie aanzienlijk verbeteren. Hierbij is het wenselijk om zware belasting van de bekkenbodem zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan het tillen van kinderen, zware boodschappen.

Pessarium

Als de bekkenbodemtherapie geen gewenste uitkomst brengt voor de behandeling verzakking baarmoeder, dan kan er voor een een pessarium gekozen worden. Een pessarium is een kunstof ring die in de vagina zal worden ingebracht. Met als doel om de (uitgezakte) blaas op zijn plaats te houden.

Chirurgie

Als genoemde behandelingen niet voldoende helpen en als de patiënte geen kinderwens (meer) heeft, zal ook gekozen kunnen worden voor een chirurgische ingreep.
Er zijn verschillende soorten operaties en verschillende mogelijkheden. De keuze van operatie hangt af van de mogelijke klachten en resultaten van de onderzoeken maar ook van leeftijd, gezondheid en persoonlijke voorkeur.

Twee veelgenoemde methoden zijn een voorwandplastiek of een achterwandplastiek. Bij een voorwandplastiek wordt de voorwand van de vagina, de achterwand van de blaas hersteld en verstevigd. Bij een achterwandplastiek wordt de achterwand van de vagina, de voorwand van de endeldarm hersteld en verstevigd.

Geef een reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*